
Vegetarian Butcher, czyli burgery bez mięsa
Jaap Korteweg zrezygnował z jedzenia mięsa kilka lat temu podczas epidemii świńskiej grypy, gdy jako farmer był zmuszony odwieźć do rzeźni swoje zwierzęta. Zrozumiał wówczas, że produkowanie mięsa jest szkodliwe dla zwierząt, środowiska, klimatu i bioróżnorodności. Uznał także, że czas rozpocząć poszukiwania alternatywy dla mięsa, gdyż za kilkadziesiąt lat nie będziemy w stanie wykarmić nim całej ludzkiej populacji. Według szacunków w 2050 roku ma nas być ponad 9 miliardów.
Wspólnie z naukowcami, rzeźnikami i kucharzami, po trzech latach badań stworzył roślinne mięso, którego nie można odróżnić od prawdziwego. Do jego produkcji wykorzystuje holenderską soję organiczną i warzywa.
Vegetarian Butcher za swoje produkty jest nagradzany na całym świecie. Zdobył m.in. trzecią nagrodę w konkursie “Gold Meatball” zorganizowanym przez gazetę Telegraaf.