Włochy - Kubki bioplastyczne ze skórki pomarańczy

2019-12-05

Międzynarodowe biuro projektowe i innowacyjne CRA-Carlo Ratti Associati, we współpracy z globalną firmą energetyczną Eni, opracowało maszynę do wyciskania soków, która jednocześnie wykorzystuje pomarańcze do wytwarzania bioplastiku, zamienia go w filament i drukuje jednorazowe kubki 3D.
 
„Feel the Peel” to urządzenie do wyciskania pomarańczy o wysokości 3,10 metra, zwieńczone kopułą wypełnioną 1500 pomarańczy. Gdy ktoś zamawia sok, pomarańcze zsuwają się do wyciskarki. Następnie każda pomarańcza jest przecinana na pół, a jej skórka spada do dolnej części, w której kumulowane są odpady. W następnej kolejności, poprzez proces suszenia, mielenia i mieszania z kwasem polimlekowym (PLA), skórki stają się bioplastikami. Bioplastik jest następnie ogrzewany i stapiany w filament, który jest wykorzystywany przez drukarkę 3D wbudowaną w maszynę. Powstałe kubki można wykorzystać do wypicia świeżo wyciśniętego soku, a następnie poddać recyklingowi.

W ciągu najbliższych kilku miesięcy, prototyp, zwany „Feel the Peel”, rozpocznie tournee po miejscach publicznych w całych Włoszech, starając się zaprezentować nowe podejście do ekologi w codziennym życiu.


More:https://carloratti.com/project/feel-the-peel/