Dania - To Good To Go

2019-12-10

Duński start-up Too Good To Go powstał, żeby jedzenie, które nie zostało sprzedane w sklepach, restauracjach lub kawiarniach, nie trafiło na śmietnik, kiedy jeszcze jest szansa, aby je wykorzystać. 

Skala marnotrawienia jedzenia jest ogromna. Mimo, iż wciąż na świecie jest wiele osób głodujących, każdego dnia wyrzuca się tony jedzenia. Przeprowadzane badania wskazują na to, że około jednej trzeciej wyprodukowanej żywności jest marnowana. Również nasze środowisko ponosi negatywne konsekwencje marnotrawienia żywności. Nie chodzi tylko o samo pożywienie, ale o wszystkie zasoby, które zostały wykorzystane do jego wytworzenia, takie jak ziemia, woda, czy siła robocza.

Too Good To Go powstało w Kopenhadze w 2015 roku. Za sprawą tej aplikacji, jej użytkownicy mogą kupować w niskiej cenie nadwyżki jedzenia, które nie zostało sprzedane w restauracjach, kawiarniach, supermarketach i piekarniach. Koszt zakupu posiłku przez Too Good To Go wynosi około 1/3 ceny wyjściowej, a więc jej użytkownicy mogą jendoczesnie przyczynić się do tego, że zmniejszy się skala marnotrawienia jedzenia i zaoszczędzić pieniądze.

Obecnie firmą kieruje Mette Lykke, która wcześniej była współzałożycielką Endomondo. Lykke wraz z szybko rozrastającym się zespołem, poszerzyła działalność To Good To Go na obszar 15 krajów. Aplikacja ta jest również dostępna w Polsce. Codziennie do bazy podmiotów, które walczą z marnotrawieniem jedzenia, dochodzą kolejne restauracje, sklepy, bary. Ze względu na to, że coraz więcej osób korzysta z tej aplikacji, w chwili obecnej zespół dąży ku uratowaniu około 20 milionów posiłków rocznie. 
 

Więcej: https://toogoodtogo.pl/pl